Netikette

Fra SslugWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Når du benytter SSLUGs elektroniske infrastruktur, forventes du at udvise en fornuftig "netikette" - med andre ord bør man udvise helt almindelig høflighed, hensyn og omtanke, selvom man ikke sidder ansigt til ansigt med sine samtalapartnere i traditionel forstand.

Indholdsfortegnelse

IRC

At være på IRC er, alt efter den pågældende IRC-kanals natur, ligesom at sidde i et mødelokale, i firmaets kantine eller ude på terrassen til hygge med vennerne. Uanset hvilket forum man er i, bør man tilpasse sin fremtoning og sit sprogbrug til stemningen og jargonen der gælder netop der hvor man er.

SSLUGs IRC-kanal er et fagligt forum uafhængig af alle interesser udover SSLUGs - og medlemmernes - egne. Derfor er det også vigtigt at holde en saglig og vedkommende tone i kanalen, da folk i modsat fald hurtigt mister interesse for den, hvorved dens funktion bortfalder fuldstændigt.

Her følger nogle generelle retningslinjer for færden på IRC. Det er fornuftige tommelfingerregler som er værd at skrive sig bag øret hvis man påtænker at deltage i stort set hvilken som helst IRC-kanal. Hvis du virkelig ønsker at chatte et sted hvor alle regler og almindelig god opførsel ikke gælder, bør du lave din egen kanal og udelukkende chatte med andre ligesindede. Det vil under alle omstændigheder ikke blive tolereret i SSLUGs IRC-kanal.

Ikke råbe

Undgå unødigt at tale med STORE BOGSTAVER HELE TIDEN. Ligesom i virkelighedens mødelokaler kan folk godt høre når du taler. Det er ikke nødvendigt - og ofte stødende og irriterende - når folk råber i samvær med andre.

Tal pænt

En frisk tone er befriende i en chatkanal, men husk at moderation er en dyd. Overdreven brug af bandeord, kraftudtryk, ekstrem slang, med mere, er - ligesom i virkelighedens verden - ikke noget der animerer til konstruktiv kommunikation.

Vær vedkommende

Folk på kanalen kender hinanden og kan sagtens finde på at slå en sludr af. Men undgå at føre lange topersonerssamtaler som slet ikke vedkommer resten af kanalen. Det vil oftest være til gene for de øvrige brugere, og ødelægger overblikket i kanalen.

Vær konkret

Hvis du vil have hjælp til et konkret problem, så vær så konkret som mulig omkring hvad problemet er og hvilken løsning du ønsker. Undgå med andre ord at spørge:

»Er det her man må spørge om der er nogen der kender én som er god til webservere?«

Spørg i stedet:

»Hvordan sørger jeg for at en VirtualHost i Apache 2.2 skriver sin error-log til en seperat fil?«

Der er tekst nok i kanalen i forvejen, og du vil ikke være ildeset hvis du går til sagen uden omsvøb.

Hav en stabil forbindelse

Det bliver i stigende grad muligt og relevant for hjemmebrugere at have en maskine stående hjemme eller i et datacenter, som altid er tændt og forbundet til internettet. Dette udmønter sig også i at mange af brugerne i SSLUGs IRC-kanal er forbundet til EFNet 24 timer i døgnet. Det hænder dog at landets - ofte ellers udmærkede - teleudbydere har knas med at levere meget stabile opkoblinger. Hvis du oplever at din opkobling i en periode er så ustabil at forbindelsen til IRC-serveren ikke kan opretholdes, bør du sørge for at din IRC-klient ikke er indstillet til at forbinde sig automatisk efter en afbrydelse. Det er meget generende for de øvrige brugere hele tiden at se din klient forbinde og blive afbrudt, om og om igen.

Postlisterne

Eksterne henvisninger

Usenets side om netikette

Personlige værktøjer
Navnerum
Varianter
Handlinger
Navigation
Værktøjer