Linux FAQ

Fra SslugWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Denne FAQ omhandler ofte-stillede-spøgsmål om Linux generelt. Dvs. alt hvad der ikke er afhængig af specifikke distributioner. Til de andre distributioner har vi (opret dem gerne hvis de ikke eksisterer):

Indholdsfortegnelse

Andre FAQ's

Spørgsmål og svar

Om Linux generelt

Q: Hvad er Linux?

A: Linux er kernen i et frit operativsystem. Linux kan funktionelt sammenlignes med Microsoft Windows, bortset fra at det er bygget på en anden måde, med andre designvalg. Eksempelvis, så er den grafiske brugergrænseflade leveret som et tilvalg under Linux (X), hvorimod det under Microsoft Windows er indegreret i systemet. Andre operativsystemer er eksempelvis FreeBSD, OpenBSD og NetBSD. Eller Mac OS/X.

Ved skift til Linux vil der, ligesom ved en Mac, være en tilvænningsperiode. De samme funktioner som man kender fra Windows findes, men hedder noget andet og aktiveres på en lidt anden måde.

Om Distributioner

Q: Hvad er en Linuxdistribution?

A: En linux distribution er en samling af programmer omkring operativsystemkernen Linux. Samlet kaldes det også en GNU/Linux distribution.

Q: Hvilken Linuxdistribution skal jeg vælge?

A: Til dette spørgsmål er der ligesåmange svar som der er er mennesker at spørge. Generelt er der koncensus om at, hvis man er i tvivl, så skal man vælge den som der bliver brugt i ens omgangskreds, da det oftest er der man vil søge hjælp i tilfælde af problemer. Er der ikke nogen oplagt her, så kan man med fordel gå på http://www.distrowatch.com og se på listen og vælge en af dem der har været i top 5 de sidste 3-6 måneder. Dermed er man sikret at man vælge en distribution med god udbredelse og mange andre brugere bag.

Q: Hvor kan jeg læse mere om Linux-kernen

A: Linux kernen har officielt hjemme på http://www.kernel.org, meget udvikling foregår rundt omkring hos de forskellige distributører af Linux. Der bliver løbende lavet en opsummering af hvad der sker i udviklingen af Linux på http://www.kerneltraffic.org/

Q: Der var ikke svar på mit spørgsmål i FAQ'en

A: Tilføj gerne dit spørgsmål. Du skal ikke forvente der sidder nogen og overvåger siden så der automatisk dukker et svar op, så hvis du ønsker mere direkte svar på spørgsmålet, så tøv ikke med at spørge på sslug-novice@sslug.dk (Kræver medlemskab af SSLUG)


Videre med linux

På Dansk

På Engelsk


Internet under Linux

Q: Kan jeg så bruge InternetExplorer?

A: Ikke uden videre, men der findes adskillige programmer som kan erstatte IE under Linux, her er et par stykker:

  • Mozilla (Findes også til Windows).
  • Mozilla-Firefox (Findes også til Windows).
  • Konqueror
  • Opera (Findes også til Windows)

Begge Mozilla programmer er normalt en del af en Linux distribution, så man behøver ikke hente den fra Mozilla's hjemmeside.

Q: Hvor kan jeg få mere information om Mozilla og Mozilla-Firefox?

A: du kan altid hente masser af hjælp på nettet om Mozilla og Mozilla-Firefox, men der er selvfølgelig meget mere information på programmermnes egen hjemmeside: http://www.mozilla.org/

Q: Hvor kan jeg downloade Mozilla og Mozilla-Firefox?

Som udgangspunkt bør du installere mozilla-produkterne, som alt andet software, via pakkesystemet i din distribution.

A: De fleste distibutioner har mozilla og Mozilla-firefox med som standard, men du kan også downloade dem fra deres egen hjemmeside:

Q: Kan jeg stadig bruge min netbank hvis jeg skifter til Linux?

A: ja, mange banker understøtter Linux, men de fleste banker kræver Java installeret for at man kan bruge deres netbank. For en udførlig liste af banker som understøtter Linux gå til denne side: http://www.linux.dk/support/bank/?cn=dk

Q: hvordan installere jeg så Java hvis jeg skifter til Linux?

A: For at få mere information så læs på Java's egen side side: http://www.java.com/en/

A: nogle distributioner har Java med som standard, men du er nød til at spørge på distributionenes egen hjemmeside om programmet er med er.

Q: Netbanken virker, men min netbank vil gerne have at jeg ser PDF-dokumenter i AcrobatReader, kan det lade sig gøre?

A: Ja, du skal bare have AcrobatReader installeret. For at downloade AcrobatReader gå til denne side og vælg Linux: http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html Når banken så betinger at Adobe Acrobat reader ver 5.0, så kræver installationsskriptet at Netscape er installeret og ikke Firefox...

Q: Hvis jeg kan installere Java under linux, kan jeg så også installere Flash?

A: For at få mere information om at installere Flash på din distribution: http://sluglug.ucsc.edu/macromedia/site_ucsc.html


E-mail med Linux

Q: kan jeg bruge Outlook eller OutlookExpress?

A: Nej, men der findes adskillige programmer som kan håndtere mail under Linux, her er et nogle stykker:

Q: Holder jeg op med at få spam-mail hvis jeg skifter til Linux?

A: nej, spam-mail er noget nogle slemme folk sender til andre, så du vil stadig få spam-mail selvom du bruger Linux. Men de fleste Linuxdistributioner har et program med som hedder Spamassassin den gør at du ikke får spam-mail mere. Eller man kan benytte email-programmet Mozilla-Thunderbird, der indeholder en effektiv spamfiltrering.

Office programmer i Linux

Q: Findes der så en Office-pakke til Linux?

A: Ja, OpenOffice.org er en office-pakke i lighed med Microsoft Office, der er fuldt ud kompatibelt med alle MS Office fil-typerne.

Q: Hvilke programmer er der så i OpenOffice.org?

A: følgende programmer er med i OpenOffice.org:

Writer

  • som er et skriveprogram i lighed med Word.

Math

  • et program til at redigere formler.

Draw

  • Et program til at lave 3D tegninger med.

Calc

  • Er et program til at lave regneark med og minder om Excel.

Impress

  • Er et program til at lave presentationer med ligesom i PowerPoint.

Q: Hvad så med databaser?

A: Databaser er implementeret i OpenOfice.org(1.1.4) men har ikke en fremtrædende rolle, den kommer først i openOffice.org 2.0 der forventes udgivet i marts 2005.

Q: Findes der andre funktioner i openOffice.org jeg kan have glæde af?

A: ja, der findes flere funktioner du kan have glæde af.

Q: Hvilke funktioner er det så?

A:Gem filer som PDF-filer. Gem dine grafiske formater i Flash. OpenOffice.org understøtter de fleste sprog. Ordbog til korrektur i de fleste sprog.

Q: Hvor kan jeg læse mere om OpenOffice.org?

A: Der er mange steder på nettet hvor du kan få information om OpenOffice.org, her eer et par steder:

Alternativer til kendte Windowsprogrammer i Linux

Q: Findes Daemon Tools til Linux?

A: Både ja og nej. Programmet Daemon Tools findes ikke, men der er heldigvis gode alternativer.

Til almindelige *.iso-filer kan du oftest benytte kommandoen mount. Den bruges sådan: mount /sti/til/iso /mount/point -o loop -t iso9660 Du skifter altså /sti/til/iso ud med stien til din .iso, og /mount/point skiftes ud med en tom (men eksisterende) mappe, i hvilken du ønsker at se indholdet af din .iso. På den måde vil det se ud som om indholdet af din iso faktisk ligger i den valgte mappe.

Til andre formater kan du bruge CDemu. Det er værd at nævne at Cdemu understøtter BIN/CUE-filer. CDemu er ikke det letteste at installere, men det kan bestemt lade sig gøre. Her er en side der viser i store træk hvordan CDemu installeres. CDemu kan hentes fra samme side, men det er anbefalelsesværdigt at man kigger i pakkesystemet først.

Q: Jeg har hørt man kan køre Windowsprogrammer på Linux?

A: Der findes nogle programmer, som kan bruges til at afvikle nogle af de programmer, der ellers kun findes til Windows, i Linux. Dette fungerer dog sjældent særligt godt – og bør kun forsøges som aller sidste udvej, hvor der absolut ikke findes et alternativt Linux-program, der kan løse de samme opgaver.

Wine (Wine Is Not an Emulator) – dette er et gratis program som kan køre mange Windowsprogrammer mere eller mindre godt. På det seneste (2008) er Wine blevet meget skrap, og kan kan køre de fleste ældre, ikke kopibeskyttede programmer. Wine følger med de fleste distributioner - om ikke installeret så i pakkesystemet, læs mere på http://winehq.org/ og http://frankscorner.org/

Crossover Office – dette er betalingssoftware som er specialiseret i at køre nogle versioner af bl.a. Microsofts Officepakker, Photoshop og Dreamweaver. Læs mere her: http://www.codeweavers.com/

Cedega – dette er betalingssoftware som er specialiseret i at køre Windows-spil under Linux. Læs mere her: http://www.transgaming.com/

Se databasen over kendte fungerende spil her, bemærk at ikke alle spil er lige "spilbare": http://transgaming.org/gamesdb/. Se evt. også den uofficielle wiki for mere information, tips og tricks http://cedegawiki.sweetleafstudios.com/wiki/Main_Page

Sikkerhed

Q: Skal jeg installere en virusscanner i mit Linux?

A: Nej. Dette er overflødigt, da der ikke findes vira til Linux. Der findes nogle virusscannere til Linux men de scanner primært efter Windows vira - og er ikke tiltænkt almindelige hjemmebrugere - men derimod folk der kører mailservere på Linux.

Nogle mener, at efterhånden som Linux vinder større udbredelse, vil virusproblemet også ramme Linux. Det er dog diskutabelt - i hvert fald på den skala. Sikkerhed er indtænkt i Linux, i meget højere grad end i Windows. Rettighedssystemet, mere sikkerhed samt større diversitet i de enkelte programmer folk bruger betyder at en epidemi af samme dimensioner er så godt som umulig.

Q: Skal jeg bruge en firewall?

A: Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at bekymre sig om firewall- slet ikke hvis computeren står bag en router. Linuxkernen har en indbygget firewall, derfor har alle Linuxdistributioner adgang til firewall funktionalitet, men ikke alle har behov for at benytte denne funktionalitet. Behovet for en firewall afhænger meget af om man har services kørende på sin computer som åbner porte til internettet - normalt vil der ikke køre nogle af den type services som standard på en Linuxdistribution. Firewallen i Linux hedder Iptables(Ipchains i gamle dage) - der findes en del forskellige grafiske "frontends" til dem - bl.a. Firestarter, Guarddog, Kmyfirewall, der gør det nemt at opsætte firewallen til det man ønsker.

Personlige værktøjer
Navnerum
Varianter
Handlinger
Navigation
Værktøjer