[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] (none) [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] (none) [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]
 
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Skåne Sjælland Linux User Group - http://www.sslug.dk Home   Subscribe   Mail Archive   Forum   Calendar   Search
MhonArc Date: [Date Prev] [Date Index] [Date Next]   Thread: [Date Prev] [Thread Index] [Date Next]   MhonArc
 

Re: [ITPOLITIK] Folkebiblioteker og DRM

Andreas Bach Aaen skrev:
Tak for ulejligheden med at spørge til råds på denne liste.
Jeg ser det nu ikke som en ulejlighed, men som udvikling af bibliotekerne.
Desuden er det mig der siger tak!


Thor Dekov Buur wrote:

I forbindelse med mit arbejde i biblioteksverdenen, er jeg med i et
projekt, der arbejder med download af lydbøger. I og med det sker i
biblioteksregi er der tale om et lån. Fuldstændigt som i den fysiske
verden, hvor brugeren afleverer bogen/cd'en/lyd-bogen osv tilbage efter
en fastlagt periode.

Det vil være forkert at kopiere den fysiske verdens begrænsninger over til
den (online) digitale verden.
For at forlagene vil give os tilladelse til at låne deres materialer ud
elektronisk, vil de selvfølgelig gerne sikre sig, at materialerne ikke
bliver kopieret (de bliver jo afregnet pr udlån).

Igen, det er en gammel teknologi, der forsøges at give en forlænget levetid til. Det er klart at forlagene kæmper for dette - og de har endda ophavsretsloven på deres side. Læs kapitel 6a, der omhandler DRM - en konsekvens af Infosoc direktivet fra 2001.

Det er for brug af tekseter/lyd optagelser/video over Internettet ingen
naturlig barriere, der gør at afregning pr. udlån er fornuftig. Faktisk er
det forlagene, der stort set er overflødige. Forlag i den forstand, at de
laver fysiske eksemplarer af et værk. Prisen for at lave digitale
eksemplarer af et værk er ultra lav sammenlignet med at trykke og
distribuere en bog. Forlag i den forstand at de hjælper med at rådgive og
redigere - det har stadig en fremtid.
Prismodeller for udlån er et varmt emne i bibliotekerne. Problemet er økonomien, vi skal kunne budgetere med et forventet forbrug. Hertil er et engangsbeløb fornuftigt, men umiddelbart dyrt, og skal vi betale for ingen-DRM (hvis det er muligt) er prisen endnu højere. Med pris pr. udlån betaler vi kun for 'det vi bruger'. I bund og grund ønsker vi at tilbyde så mange titler som muligt for de (få) penge vi har til rådighed. Pris pr udlån skal altså forstås som forbrugsafregning og ikke som antal eksemplarer. Det er klart at forlagenes mindre udgifter ved at producere e-bøger skal komme os tilgode.

Det er vel de færreste, der mener, at bibliotekernes metode (gratis
materiale til lån) er noget skidt. Men for at opretholde samme service
på internettet, kommer der en eller anden form for DRM ind i billedet.

Biblioteket handler om at udlåne eksemplarer. På internettet er der ikke noget naturligt skel mellem værk og eksemplar. Bibliotekets funktion er således også truet som værende en institution for en gammel teknologi i lighed med forlagene. Ligesom Hollywood har påvirket lovgivningen gennem Digital Milinium Copyright Act, Infosoc og dermed ophavsretslovens kapitel 6a, så har bibliotekerne også lavet lobbyarbejde og påvirket lovgivningen på oprådet.
Bibliotekerne handler om "at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder Internet og multimedier." (Lov om biblioteksvirksomhed: http://www.kum.dk/sw2545.asp).
Høje udlånstal er ikke længere det eneste succeskriterie for bibliotekerne. Vi står i et skift fra bog-palads til informationsleverandør og i det skift undersøger vi mulighederne for at videreføre vores hidtidige kerneområder og udvikle dem. Internettet har selvfølgelig sat sit præg og stiller, som du selv påpeger, nye krav til opretshavsret mm.

Der er en række særregler for netop biblioteker. Vi er belvet vant til at man både kan købe en bog i boghandlen og samme dag kunne låne den på biblioteket. På biblioteket kan man ricikere, at den er udlånt. Man skal fysisk køre derhen, man skal fysisk køre derhen igen og aflevere. Der som oftest begrænset udlånstid. Alt sammen barierer, der gør at boghandler og biblioteker kan fungere side om side. For at forfatterne ikke får mindre ud af bøger, der bliver brugt gennem biblioteker frem for boghandler, så er biblioteksafgiften opfundet.
Vi vil da gerne kunne garantere, at brugerne altid kan få den ønskede titel med hjem, men det er dyrt i indkøb og ikke mindst i lagerplads. Den begrænsede udlånstid er et udtryk for efterspørgsel blandt brugerne. Vi vil gerne tilbyde titler til så mange som muligt og fire uger er oftest nok til at læse en given bog. Ellers kan den genlånes - i princippet i en uendelighed. Det har forlagene ingen indflydelse på!

Da internettet ikke har de samme fysiske begrænsninger som et fysisk bibliotek med trykte bøger, så vil de give langt bedre mening, at lave et afgiftssystem, der passer til dette medie, frem for at sætte kunstige begrænsninger.
Gerne! Har du (eller andre) et bud?


Platformuafhængighed et kardinalpunkt i projektet, men det er ikke klart
for mig (eller andre i projektet), hvordan vi klarer denne sag. Windows
Media DRM eller iTunes DRM er selvsagt ikke en mulighed.

platforms uafhængighed forstået som ja tak til åbne standarder er en god
ting. Det giver en større sikkerhed for at materialet også kan læses i
fremtiden. Hermed er man med til at dikre, at vi ikke havnet i det
historieløse samfund.
Jeg mener selv, at have fundet et område, hvor det rent faktisk er
berettiget at anvende DRM. Men det er jo ikke lige en hyldevare i open
source-miljøet. Det tætteste jeg er kommet er vandmærkning af MP3-filer,
men det giver kun en sporingsmulighed og ikke en kopisikring.

Nej jeg kan ikke se nogen berettigelse for DRM. Jeg ser langt hellere at ydelsen ikke bliver udbudt. Det er et skråplan.

Det sidst nye skrækeksempel jeg er faldet over, er forlaget Thomson, der
sælger en DVD-skive med Karnovs lovsamling og Ugeskrift for retsvæsen.
Prisen for jurastuderende er 300 kr. Skiven vil ifølge spisesedlen holde op
med at fungere efter et år.
Lyder det ikke skønt at gamle love og retsafgørelser slettes? velkommen til
George Orwells 1984.
Det hører heller ingen steder hjemme, når der er tale om et lovligt købt materiale.


Har I nogle gode ideer? Alle input er velkomne!

Drop ideen med at udbyde på forlagenes præmisser. Tag fat i forfatterne/fortællerne direkte og lav en aftale om en fast pris og at gøre værket tilgængeligt, samt eventuelt et årligt beløb, sålænge i udbyder kopier fra jeres hjemmeside. Kopiering skal være frit. Ikke kun fra jer til brugerne, men også fre bruger til bruger. Det kunne eventuelt lavet spørgeskemaer/stikprøver/telefon interviews eller lignende, der kan måle udbredelsen og dermed kunne graduere det årlige beløb.
Det er noteret!


Tilpas lovgivningen og administrationen efter teknologien og ikke omvendt.

Mvh


 
Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search

 
 
Questions about the web-pages to <www_admin>. Last modified 2006-10-01, 02:01 CEST [an error occurred while processing this directive]
This page is maintained by [an error occurred while processing this directive]MHonArc [an error occurred while processing this directive] # [an error occurred while processing this directive] *